10 STVARI KOJE NISTE ZNALI O BEATLESIMA

The Beatles Ako ste mislili da o legendarnom sastavu iz Liverpoola znate sve, varate se. Tom Doyle iz casopisa Q slozio je naime deset prilicno neobicnih cinjenica o Beatlesima koje ste mozda previdjeli:

1. John Lennon bio je najprofinjeniji clan benda, a tome u prilog govori detalj kako je kao mali posjedovao ponija. ‘On nije dosao iz geta’, izjavila je njegova teta Mimi davne 1970.

2. Bend je 1961. pobijedio na izboru casopisa Mersey Beat, i to nakon sto su Lennon i McCartney ispunili desetak prijava pod laznim imenima. Njihova najveca konkurencija, Gerry And The Pacemakers bila je posljednja.

3. Vokalnoj harmoniji Beatlesi su se naucili vjezbajuci uz hit grupe The Teddy Bears To Know Him Is To Love Him (1958) u koji je bio ukljucen i buduci Beatle producent Phil Spector.

4. Snimanje pjesme She Loves You bilo je prekinuto zbog navale obozavatelja u Abby Road Studio.

5. Lennon je bio opsjednut Scalextricovim modelima automobila i pista. Imao je dvadeset njihovih setova i inzistirao da ih sa sobom nosi na britansku turneju 1964.

6. Na premjeri filma A Hard Day's Night u Liverpoolu odrzanoj 10. juna  1964. pojavilo se 200 000 ljudi. Lennon ih je pozdravio u stilu Heil Hitler (?) s balkona gradske vijecnice.

7. Album Rubber Soul, prvi snimljen nakon otkrivanja marihuane, vrvi od dosjetki pod utjecajem, kao npr. tit-tit-tit… back vokali u pjesmi Girl. ‘Nitko to nije primjetio’, rekao je Lennon.

8. Zivotinjski zvukovi koji zatvaraju pjesmu Good Morning Good Morning sa Sgt. Papper albuma na Lennonovu su molbu poslozeni na takav nacin da svaka zivotinja prisutna u pjesmi moze progutati onu koja se javlja prije nje.

9. Tijekom Magical Mystery Toura je uz striptiz tacku The Bonzo Dog Doo-Dah Band izveo pjesmu pod nazivom Death Cab For Cutie koja je inspirativno djelovala na kasniji istoimeni americki indie sastav.

10. Medju mnogim stvarima koje su Apple pretvorile u profitabilan biznis bile su razglednice benda, kao i usluge Beatles kurirske sluzbe.

snowwwhitequeen
"Nemam zelju ni da prikazem, ni da zapanjim, ni da ubijedim...Imam svoje zivce,svoja isparenja.."

2 komentara

  1. “Album Rubber Soul, prvi snimljen nakon otkrivanja marihuane, vrvi od dosjetki pod utjecajem, kao npr. tit-tit-tit… back vokali u pjesmi Girl. ‘Nitko to nije primjetio’, rekao je Lennon.”- ovo mi je super…. ma ja ionako nisam znao ništa o Beatlesima…tako da su mi ovo dobre informacije 😀

Komentariši